Vacuum- druk impregneren van hout

Principe van vacuümdruk impregneren van hout:

Het impregneren van hout omvat verschillende stappen. Het hout wordt in een volautomatisch computergestuurde autoclaaf geplaatst. In eerste instantie wordt via een onderdruk de ketel luchtledig getrokken zodat de lucht uit de houtcellen wordt getrokken. Daarna wordt de ketel gevuld met het impregneerproduct. De druk wordt geleidelijk verhoogd (tot max. 12 bar) en aangehouden tot de gewenste hoeveelheid product in het hout wordt ingebracht. Hierna wordt er een navacuüm getrokken op het vers geïmpregneerd hout om het hout te zuiveren van de overtollige vloeistof zodat een min of meer afdruipvrij, vaak zelfs droog oppervlak bekomen wordt.

Product:

Impregneerzout IMPRALIT – KDS heeft een preventief beschermende werking tegen insecten (inclusief termieten), houtaantastende schimmels en rot.
Voor houtverduurzamingklassen 1-4. Samenstelling: boraat-quat (10 %) , boraten (1,6 % B), koper-carbonaat-hydroxide (10 % Cu) Ministerie van Volksgezondheid: 4805 B Toelatings nr Z-58.1-1.361, Iv P W E (volgens DIN 68 800-03) Kwaliteitscontrole MPA Braunschweig

Voordelen van vloeibaar impralit – KDS:

 • Snelle fixatie maximum 3 dagen (behalve vriesdagen)
 • Langdurige efficiëntie: De “Staketest” volgens EN 252, die minstens 5 jaar duurt heeft impralit-KDS met succes doorstaan. Na een testperiode van 7 jaar blijkt dat de duurtijd van de efficiëntie van impralit-KDS overeenkomt met die van de CCA-zouten (dit wil zeggen: de grootst mogelijke efficiëntie).
 • Langdurige efficiëntie: meer veiligheid.
 • Werkzame stof: Polymere betaine (techn.: didecylpolyoxethylammoniumborate) behoort tot de groep van de quats, die al lang worden gebruikt in ontsmettingsproducten. Quats worden onder meer gebruikt voor het steriliseren van operatiezalen, waarvoor buitengewone betrouwbaarheid, doeltreffendheid en toxicologische veiligheid is vereist.
 • Kleuring: De groene kleur is eenvormig op alle plaatsen van het pak (ongeacht blootstelling aan het zonlicht tijdens de fixeerfase). Onder invloed van de zon zullen de geplaatste elementen een oppervlakkige en volstrekt normale verkleuring ondergaan.
 • Veredeling van het oppervlak: na een behandeling met impralit-KDS kan er op de houten bouwelementen eender welke verf worden aangebracht. Men kan ze bestrijken met dekkende verf of beits op basis van water of oplosmiddelen en volgens eender welke methode.

Autoclaaf:

impregnatie autoclaaf Vandermarliere NV

 • Lengte autoclaaf = 12,00 meter.
 • Volume pakken hout: hoogte max. 1,10 m - breedte max. 1,10 m.
 • Impregneren volgens klasse II: daktimmerhout.
 • Impregneren volgens klasse III: hout niet in grondcontact, blootgesteld aan weersinvloeden.
 • Impregneren volgens klasse IV: hout in permanent grondcontact.

Uitvoeringstermijn

In normale omstandigheden binnen de week. Indien er toch hout dringend dient geïmpregneerd te worden kunnen wij hiervoor uiteraard een extra inspanning leveren.